Obiective Culturale

Biserica Adormirea Maicii Domnului Moeciu de Sus

Biserica de rit ortodox din Moeciu de Sus a fost construită în anul 1843 si a fost renovată în 1943. Este un exemplu frumos de artă bizantină, cu pereţii încărcaţi cu picturi reprezentând scene biblice în culori vii. Biserica este așezată pe un deal, în apropierea centrului satului, alături de cimitir. Este de admirat pitorescul poziției bisericii, înconjurată de natură și cu vederi superbe spre masivul Bucegi.

Căsuța cu Imagini

Expoziție fotografică permanentă despre viața în România rurală, aflată pe Valea Bângăleasa, nr 148. Expoziția este amenajată într-o căsuță tradițională și adăposteste și o expoziție de aparate de fotografiat antice și o prezentare a modurilor distincte de developare a fotografiilor. Laurent Juoualt, un artist francez îndrăgostit de România va fi încantat să vă prezinte toate comorile sale. Intrarea este liberă. Aici se pot achiziționa suveniruri foarte frumoase și originale.

Camera bunicii

Cameră muzeu, amenajată în casa unei familii tinere din Moeciu de Sus, care doreşte să reanime vechea tradiţie a ţesutului în război. Ȋn afara războiului de ţesut, se poate admira tot procesul de transformare a lânii de oaie în caier, apoi în lână de ţesut, diverse moduri de folosire a lânii, şi obiecte rezultate prin ţesut şi croşetat. Pereţii sunt împodobiţi cu costume tradiţionale din Moeciu de Sus, care la cerere se pot proba. Se pot achiziţiona suveniruri autentice, obiecte făcute de mână de către proprietarii inşişi. Pentru vizite vă rugăm să contactaţi familia Dumitru: 0741533757.

Case ce păstrează arhitectura tradițională

Casele cele mai vechi din sat au o vechime de 100 – 125 de ani şi o arhitectură foarte simplă. Sunt case ce cuprind două camere, una pe dreapta, una pe stânga, şi un hol central de intrare. Intrarea se face prin cerdac. Aceste case au structura din lemn şi pe dinafară sunt văruite, au elemente decorative pe stâlpii de susţinere ai acoperişului şi pe lămpuială, iar cerdacul este împodobit cu încrustaţii în lemn.

Un alt tip de arhitectură şi-a făcut loc în sat, în jurul anilor 1950. Aceste case sunt mai mari, au mai multe camere şi se remarcă prin temelia înaltă, care adăposteşte beciul. Elementul decorativ specific al acestei arhitecturi este draniţa. Aceste case sunt vopsite în culori foarte vii: roşu aprins, verde crud, alb, maro. Deasemenea acoperişul este foarte sofisticat, fiind făcut în multe ape.

Costumul tradițional din Moeciu de Sus

Costumul femeiesc:

"Piesa de bază a costumului femeiesc este cămașa, numită și ie. Peste ie, femeile în vârstă purtau o leibarica din zeghe, iar cele tinere, una din catifea. De la talie în jos îmbrăcau fotă largă cu pulpane, încinsă peste mijloc cu braciile. În picioare erau încălțate opincile legate cu nojițe din piele sau din lâna. Pe cap se pune legătoarea pentru cap, lucrată din mărgele diferit colorate cusute pe țiul.” (Ioan Praoveanu, €œAșezările brănene - portul popular și țesăturile traditionale. )

Costumul bărbătesc:

Este format din cămașa cu ornamentică dominată de alb, pantalonul care este fie din zeghe fie din dimie (cioareci). La mijloc, cămașa este încinsă fie cu un brâu, fie cu o curea, denumită și chimir sau șerpar. Pe cap bărbații poartă căciulă țuguiata din blană de miel a oilor țigăi (negre).

Costumele tradiționale pot fi văzute la cerere, în multe case din Moeciu de Sus.

La cerere, un ghid local poate să vă acompanieze. Vă rugăm să ne contactaţi pentru disponibilitate şi preţ.